Publisert: 10.1.2025

Om Terapi

Terapi kan brukes til å få kontroll over vonde tanker og følelser, til å bearbeide opplevelser og til å forstå og videreutvikle seg selv mm.

Vanlige problemstillinger i individualterapi er angst, grubling og bekymringer, depresjon, traumer, sorg og livskriser, selvfølelse/selvkritikk, ensomhet, stress, arbeidsliv og utbrenthet, tilknytning og relasjonsvansker, identitet, seksualitet, smerter, eller søvn.

I Parterapi kan ønsket være å forebygge, bedre forståelse og kommunikasjon eller å reparere etter tillitsbrudd og sår, som for eksempel utroskap. Andre ganger kan det handle om hjelp til å avklare og finne ut om man skal fortsette videre som par eller avslutte forholdet. Vanlige problemstillinger i parterapi er kommunikasjon, nærhet og seksualitet, sjalusi, utroskap, kriser eller avklaring og avslutning av forholdet.

Som terapeut er jeg opptatt av å skape en trygg og god relasjon som gjør det mulig å dele og utforske det som er viktig for deg. Jeg er særlig opptatt av hvordan en økt kontakt med følelser og behov kan være til hjelp for å forstå mer av oss selv, våre reaksjoner, og til å endre fastlåste emosjonelle mønstre. Noen ganger kan vi henge fast i måter å håndtere vansker på som var nødvendige og nyttige tidligere i livet, men som fører til vanskelige følelser eller relasjoner i dag.

Kontakt med psykolog kan variere fra et par timer til lengre perioder. Det er viktig at du føler deg sett og ivaretatt og terapien tilpasses i dialog med deg.

Kort om de ulike terapiformene jeg benytter:

  • EFT er en aktiv terapiform der vi jobber med å bedre tilgang, og forståelse, til dine egne følelser og behov, og til å endre fastlåste emosjonelle mønstre. Tanken er at vi må få kontakt med, og forstå det såre, for bedre å kunne endre og lindre smerten.
  • EMDR er en psykoterapeutisk tilnærming, som kan minske ubehaget som kan prege hverdagen, hvis du har vært utsatt for ubehagelige opplevelser i fortiden. Metoden integrerer elementer fra flere tilnærminger, blant annet kognitiv terapi og en sentral del er bruk av ulike former for bilateral stimulering av øyene, auditivt eller taktilt. EMDR har dokumentert effekt på traumer, men kan også være nyttig ved annen type problematikk, for eksempel angst og stress. EMDR ble i 2013 anbefalt av World Health organization (WHO) som «best treatment of choise» ved post traumatisk stress hos både voksne og barn.
  • Kognitiv terapi tar utgangspunkt i samspillet mellom tanker, følelser og handlinger, og dreier seg bl.a. om å endre uhensiktsmessige tankemønstre. Metoden har god dokumentert effekt på behandling av psykiske lidelser, særlig angst og depresjon
  • Circle of security- Parenting (COS-P): Trygghetssirkelen er et videobasert veiledning verktøy for å bedre forståelsen av barnets ulike behov, hvilke signaler de gir og hva vi kan gjøre for å møte disse behovene. Er relevant for barn i ulike aldersgrupper.
  • Hypnoterapi kan være særlig effektivt ved behandling av smerter og ved stressmestring.